Bostadslån

 

Vad menas med ett bostadslån?
Ett bostadslån är ett lån som är till för dig som tänker köpa en bostad. Det kan vara allt ifrån ett litet hus på landet till en lägenhet i en storstad. Man kan även öka bostadslånet på sin befintliga bostad för att få utrymme till renovering, köp av ny bil eller dyligt. Då köp av bostad ofta innebär en stor investering behöver de flesta låna för att finansiera köpet. Därmed är bostadslån någonting som de allra flesta tar någon gång under sitt liv.

Hur ansöker man om ett bostadslån?
Ett bostadslån ansöker man om på en bank eller ett bolåneinstitut. Man får träffa en lånehandläggare som tittar på den ekonomiska situationen. De går igenom den ekonomiska bakgrunden, de inkomster man har samt gör en kreditprövning. Syftet med detta är att undersöka hur mycket man får lov att låna till bostaden eftersom man efter att man tagit lånet måste ha ekonomi för att klara av att betala tillbaka lånet.

Hur är bostadslånet uppbyggt?
Bostadslånet består av antingen två eller tre delar beroende på hur man väljer att lägga upp sitt lån. Dessa delar är: Topplån och bottenlån samt eventuellt kontantinsats. Den största delen av lånet består av bottenlån, vilket utgör runt 70-85% av det totala lånet. Sedan har man ett litet dyrare lån, kallat topplån, vilket utgör 10-20% av det totala lånet.
Många lånar till en så kallad kontantinsats medan ett fåtal lägger in en kontant summa för att minska topplånet en aning. Procentsatserna varierar bland annat beroende på hur bra du lyckas förhandla med långivaren men även var din bostad är belägen samt skicket på bostaden. Till största fördelen är om du är en bra förhandlare, då har du stor chans att få fördelaktiga lån till bostaden!

Så om du funderar på att köpa hus är det inte fel att ta kontakt med en bank för att se hur mycket du kan få låna till en bostad, ett så kallat lånelöfte. Detta är ett löfte från långivaren att du får låna en viss summa pengar, vilket gör att du vet i vilken prisklass du skall titta på när det gäller bostad. Innan man fått ett lånelöfte är det svårt att veta hur dyra bostäder man vågar titta på. Efter att du fått ett lånelöfte är det bara att gå ut och leta bostad!

 

 

» Bostadslån
» Bostadslån med betalningsanmärkning
» Lånelöfte
» Mikrolån
» Minilån

» Mobillån
» Privatlån
» Smslån
» Smslån med betalningsanmärkning
» Snabblån

» Hem
» Kontakta oss